Din bătrâni se cunoaște zodiacul alături de horoscopul românilor, conținut în Gromovnicul din bătrâni, care nu se ține prea deoparte de Horoscopul și Zodiacul zis European, dar nici întru totul cu acela nu este, după nume, caracter și însușiri.
Gromovnicul 
este o carte de astrologie populară, care dezvăluie prefacerile ce se vor săvârși pe pământ și în soarta omenirii, după zodia în care cade tunetul.
Codex Neagoeanus este un manuscris de texte populare, copiat în 1620 de Popa Ion Românul/Vlahul din Sânpetru, județul Braşov. Acesta cuprinde și un Zodiac: …Cea dintâi carte ieșită din tiparnița instalată la Alba Iulia, cu materialul adus din tipografiile muntene ale lui Matei Basarab, de către Vlădica Ghenadie, cuprinde alături de câteva texte religioase, o Pashalie şi 2 cărți de prevestire: Gromovnicul şi Trepetnicul. Cartea a fost tipărită, după toate probabilitățile, în 1639. Texte de prevestire circulau însă în popor, înainte de această dată. Dovada ne-o înfățișează Rojdanicul sau Rujdeniţa copiată în anul 1620, în satul Sîmpetru din Ardeal. Rojdanicul, sau cum i s-a zis mai târziu Zodiacul, este cartea care prevede caracterul și viitorul omului după luna sau după constelația în care s-a născut. Textul Rujdeniţei se află în aşa-numitul Codex Neagoeanus, alături de Alexandria și Floarea Darurilor, precum și fragmente dintr-o Pravilă.

Codex Neagoeanus

Numele arhaice ale zodiilor din Gromovnic, ordonate lunar ca în zilele noastre: 1. Cornul de capră ;  2. Udeala ;  3. Peaştele ;
4. Berbecele ;   5.  Viţelul ;  6.  Gemănul ;  7.  Racul ;  8. Leul ;  9.  Fata ;  10. Cumpăna ;  11. Scorpia ;  12. Vânătoriul 

   Gromovnicul a fost scris și folosit înainte ca în România modernă să se folosească noul calendar – calendarul gregorian, astfel că zodiacul este defazat faţă de calendar cu aproximativ 11 zile. De aceea zodiile actuale nu mai corespund cu lunile calendaristice. În Regatul României calendarul gregorian a fost introdus ca și calendar pe stil nou în anul 1919, data de 1 aprilie 1919 a devenit data de 14 aprilie 1919. În Transilvania calendarul gregorian a fost introdus în anul 1590, iar în Bucovina în anul 1773.
error: Content is protected !!